01

7. 2. 2010 18:38
Rubrika: Pětadvacet

Neboj se jich, já budu s tebou a vysvobodím tě, je výrok Hospodinův.

Chtěl jsem si přečíst tenhle úryvek, ale nepamatoval jsem si, kde ho mám v bibli přesně hledat. Jen první dvě slova. Tak jsem si pustil www.bibleserver.com a napsal je do vyhledávače.

Překvapilo mě, jak často se slova "Neboj se" v bibli vyskytují. Jen v Mojžíšových knihách jedenadvacetkrát. Když se izraelský lid bouřil proti Mojžíšovi a chtěl se vrátit zpět do Egypta, řekl jim Mojžíš tato slova dokonce dvakrát za sebou (4. Mojžíšova 14,9).

Proč je právě toto spojení tak frekventované? Byly to doby plné těžké práce a smrtících nemocí, válek, otroctví i dlouhého putování. Tehdejší lidé neměli možnost plánovat tak daleko dopředu, jako to můžeme dělat my. Jejich životy byly naplněny nejistotou, a proto když se obraceli k Bohu, potřebovali slyšet jeho ujištění: "Nebojte se, já jsem s vámi."

My můžeme své životy ovlivňovat daleko více, ale stejně toužíme slyšet tyto slova. A slyšet je potřebuji i já. Včera večer jsem si tento verš opakoval, když už jsem ležel v posteli (aspoň mám ten pocit, že jsem si ho stihl říct i podruhé, než jsem usnul). Ráno mi zazvonil budík a já jako obvykle zapřemýšlel, jestli bych nemohl dnešní program trochu zpřeházet a komu všemu bych musel napsat, abych nemusel vstávat a mohl si ještě chvíli pospat. A pak... z probouzejícího se vědomí zazněl uklidňující hlas: "Neboj se, já budu s tebou."

Usmál jsem se, v rychlosti se nasnídal a oblékl a vyrazil ven. Vím, že Bůh je dnes celý den se mnou. Ráno se mnou běhal v lese, byl se mnou nakoupit, vařil se mnou oběd a teď sedí tady v té počítačové učebně a brouzdá po internetu. Večer půjdu na mši a on nejenže tam na mě bude čekat - on tam přijde se mnou.

Díky, Bože, že jsi stále se mnou. S tebou se nebojím. Ne proto, že bych se neměl čeho bát, ale proto, že jsi mi to řekl.

Příště: Pr 3,1-2

Zobrazeno 1868×

Komentáře

zipet

I další článek na toto téma by se určitě četl dobře, my se jím rádi necháme obohatit... Jenže mít tak čas to všechno sepsat, že ;-)

magi

Díky za povzbudivá slova :) Taky se mi moc líbí ta myšlenka, že "Nebojte se" je tu pro nás na každý den v roce.

Zobrazit 23 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio