Dárek k narozeninám

5. 2. 2010 14:14
Rubrika: Pětadvacet

"Už za tři čtvrtě století nám bude, lásko, sto let", zněl mi v hlavě Plíhalův hlas. Pravda pravdoucí, ještě pětasedmdesát let a bude mi rovná stovka. Zatím však schází dívka, která by byla ochotna se ode mne takto nechat oslovit...

"A co by sis přál k narozeninám?" zeptala se sestra.

Co bych si přál k narozeninám? Nic zrovna nepotřebuju a co potřebuju, to si koupím. Ani se nedivím, že je mi těžké vybrat dárek....

Ale takhle napřímo se zeptat, fuj, to ztrácí veškeré kouzlo obdarovávání. Tak jsem se rozhodl, že sestra bude své nabídky hořce litovat a příště mi raději nějaký dárek vymyslí sama - objednal jsem si od ní Rockovou baladu o sv. Vojtěchu, kterou nazpíval C&K Vocal někdy v půlce devadesátých let a v obchodech jsem ji nikdy ani nespatřil.

I přes několikatýdenní snahu a čilou korespondenci se členy skupiny cédéčko do konce října nedoputovalo. Nejkrásnějším dárkem k pětadvacátým narozeninám se mi tak stala esemeska, kterou mi poslala Ája.

Bylo v ní pětadvacet úryvků z bible.

Bohužel ani tohoto dárku jsem si neužil. Ještě než jsem si stačil sehnat bibli a úryvky si vypsat, esemesku jsem omylem vymazal a nepomohlo, ani když jsem mobil vypnul a zase zapnul. Esemeska byla pryč. Jelikož už mezitím uběhlo pár dní, bylo mi hloupé požádat Áju, aby mi je poslala znovu (pokud je ještě někde má zapsané), a smířil jsem se s tím, že jsem přišel i o tento dárek.

Během vánočních svátků jsem si plnými doušky užíval pobytu doma a protože rodiče se rozhodli strávit silvestra mimo domov, sezval jsem kamarády ze spolča na oslavu konce roku k nám domů. Pozval jsem rovněž Áju a omámen euforií z Kristova narození i mnoha radostnými zážitky jsem se jí přiznal, jak jsem promarnil její dárek. V odpovědi mi byl doručen nejen dík za pozvání a příslib účasti, ale také všech pětadvacet úryvků. Asi ještě nikdy jsem neměl takovou radost z toho, že jsem dostal podruhé ten samý dárek.

Uběhl další měsíc a když jsem minulý víkend přijel domů, čekalo na mě velké překvapení. Na stole leželo cédéčko Veslo a růže, obsahující vytouženou baladu. Ještě nikdy jsem neslavil narozeniny vprostřed zimy, ale asi udělám výjimku. Těším se, až si uvařím čaj, lehnu do postele a v klidu budu poslouchat ty krásné melodie a rozverné i moudré texty, které se mi vybavují už při pohledu na názvy písniček.

A tak mě napadá, jak bych mohl zužitkovat i svůj biblický dárek. Napíšu ke každému z nich jedno krátké zamyšlení. A chci vás pozvat, ať se připojíte. Napište nějakou příhodu, příběh či myšlenku, které se vám u verše vybaví, a připojte odkaz na něj pod komentáře k příslušnému článku.

Prvním úryvkem je Jer 1,8. Článek k němu napíšu možná už během nadcházejícího víkendu. Už se na to totiž hrozně těším. A těším se také na vaše reakce, na bohatost myšlenek, které mohou vzejít z jednoho jediného biblického úryvku.

Zobrazeno 2855×

Komentáře

RadekOwen

ted si ctu co napsal Colins a omlouvam se Petovi :D .. jo tak to mas pravdu, ze od toho zraloka dal k tem smrtakum to je nebezpecne :D :D ..

Janikova

no jo ajinka je na pranicka expert:-):-)<br />
to je vzdycky radost od ni neco dostat:-)

Zobrazit 23 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio